Derneğin Adı ve Merkezi:

Madde 1

Derneğin Adı: MEDENİYET ULUSLARARASI İNSANİ YARDIM DERNEĞİ’dir.

Derneğin merkezi İstanbul’dur.

Dernek, yurt içinde ve yurt dışında şube açabilir.

Derneğin Amacı ve Bu Amacı Gerçekleştirmek İçin Dernekçe Sürdürülecek Çalışma Konuları ve Biçimleri ile Faaliyet Alanı

Derneğin Amacı

Madde 2 - Derneğin amacı; her nerede olursa olsun sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, savaş, tabi afet vb. sebeplerle mağdur olmuş, yaralanmış, sakat kalmış, aç ya da açıkta kalmış, zulme uğramış bulunan tüm insanlara gıda, giyim, sağlık, eğitim, yakacak, kira, barınma, evlenme, yuva kurma, iş kurma, konut ve sair bütün hususlarda ayni, nakdi her türlü maddi ve manevi yardımı ulaştırmak ve bu insanların temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edilmemesi için gerekli tüm girişimlerde bulunmak, yoksullukla mücadele ve nitelikli insan yetiştirilmesi maksadıyla her seviyede eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunmaktır.

Dernekçe Sürdürülecek Çalışma Konuları ve Biçimleri

1- Felaket veya savaş nedeniyle evlerini, yurtlarını kaybeden ve korumasız kalan kişilerin acil ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kendilerine yiyecek, giyecek, battaniye ve çadır gibi geçici barınma yardımları yapmak

2- Muhtemel yakın felaket veya savaş tehlikesi durumlarında bölgede yaşayanların zarara uğramaması için gerekli tedbirlerle ilgili organizasyonları yapmak. Mağdurları, yakınlarının veya hayırsever vatandaşların yanlarına yerleştirir. Aşevleri ve iskân merkezleri kurmak. Gerektiğinde felaketzedelerin yerleştirilmesi amacıyla misafirhaneler inşa etmek, satın almak, kiralamak veya bu amaçla kurulan, tesislere ortak olmak.
3- İhtiyaç sahiplerine yönelik gıda, giyim, temizlik malzemesi, yakacak, kira, barınma, konut, ev eşyası, sağlık giderleri vesaire yardımlar ile nakdi yardımlar yapmak. Fakir ve kimsesizlerin evlilikle ilgili masraflarını karşılamak; ayni, nakdi vesaire yardımlarda bulunmak.

4- Kimsesiz, dul, yetim, öksüz, hasta, engelli, tutuklu, hükümlü vb. ihtiyaç sahibi mağdur olan her yaşta insanı himaye eder ve her türlü ayni ve nakdi yardım yapmak. Bu amaca katkı sağlayacak huzur evi, barınma evi, yurt, pansiyon, aşevi, misafirhane, çadır kentler, lojistik merkezleri, sosyal amaçlı tesisler, okul kurmak, inşa etmek, kiralamak, satın almak, işletmek ve bu tür müesseselere her türlü ayni ve nakdi yardımda bulunmak.

5- Kimsesiz veya yardıma muhtaç çocuklara yapılan destekler, derneğin imkanları ölçüsünde kendi başlarına ayakta kalabilecekleri şekilde yetişene kadar devam eder. Gerekirse iş kurmalarına destek olur veya bir işe yerleşmelerine yardımcı olmak.

6- Yurtiçinde ve yurtdışında eğitim gören, ihtiyaç sahibi yerli ve yabancı uyruklu öğrencilere her türlü eğitim ve öğretim yardımı yapmak ve burs vermek. Ayrıca yurt, kütüphane, dershane, etüt evleri, kurs, enstitü, ilmi araştırma ve geliştirme merkezleri, ilk ve ortaöğretim okulları açmak ve bu tür müesseselere her türlü ayni ve nakdi yardımda bulunmak.

7- Muhtaçlara yönelik ayni yardım yapmak, gıda bankacılığı ve aşevi kurmak.

8- Zararlı alışkanlıkları ve madde bağımlısı olan insanların topluma kazandırabilmesi için, kamu kurum ve kuruluşları, diğer sivil toplum kuruluşları ile birlikte veya kendi imkânları ile tedavilerine maddi ve manevi olarak yardımcı olmak.

9- Sağlık yardımına ihtiyacı olan fakir hastaları tedavi ettirmek, doğum, hastalık ve kaza hallerinde her türlü ilaç, medikal malzeme ve tedavi masraflarına katkıda bulunmak. Yurt içinde ve yurt dışında tedavilerini yaptırmak. Bu amaca katkı sağlayacak dispanser, poliklinik, doğumevi, hastane, gezici sağlık ekibi, sağlık kabini, eczane ve benzeri tesisler inşa edilmesine veya kuranlara maddi ve lojistik yardımda bulunmak. Sağlık alanında hizmet veren tüm kuruluşlarla müşterek çalışmalar yapmak ve hizmet satın almak. Sahipsiz kimselere ölüm halinde cenaze kaldırma desteği sağlamak.

10- Amaçlarını gerçekleştirmek için gayrimenkul edinebilmek, bina veya tesisler inşa etmek, kiralamak. Anaokulları, orta dereceli okullar, lisans veya yüksek lisans düzeyinde eğitim veren kurumlar kurabilmek, işletebilmek. Ayrıca sığınaklar, barınma yerleri, misafirhaneler, yurtlar, pansiyonlar ve dinlenme amaçlı tesisler, spor tesisleri kurmak ve İşletmek. Her türlü kütüphane, mescit, Kur'an kursu, cami, laboratuvar, huzurevi, hastane, klinik vb. müesseseleri kurmak ve işletmek.

11- Dünyada zulme uğrayan kimseleri tanıtmak ve gerekli desteği sağlamak amacı ile sesli, görüntülü, yazılı yayınlar yapmak, miting ve gösteri yürüyüşler tertiplemek; spor organizasyonları, yarışmalar, müzayedeler tertiplemek; Anma geceleri, konser vb. programlar organize etmek.

12- Mal varlığını geliştirmek amacıyla her türlü ticari, sınai, kültürel ve zirai faaliyette bulunmak. Konserler, paneller, yarışmalar, çekilişler, yardımlaşma toplantıları, müzayedeler organize etmek. İşletmeler kurmak, kurulu bulananları satın almak veya ortak olmak.

13- Gelir temini için üye aidatı, ayni ve nakdi bağış, kurban, kurban eti, gıda yardımlarını ve infakları kabul etmek ve 2860 sayılı kanun çerçevesinde yardım toplamak.

14- Amacı doğrultusunda değerlendirilmek üzere her türlü kurban (akika, adak vb.) bağışı, kabul etmek, yurtiçi ve yurt dışında kurban organizasyonları yapmak. Ayrıca, Ramazan Ayına mahsus gelen her türlü ayni ve nakdi tüm bağışları kabul etmek, gelen bağışların ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için yurt içi ve yurt dışında organizasyonlar yapmak, iftar programları tertip etmek.

15- Engellilere ve engellilerle ilgili kuruluşlara maddi ve manevi her türlü yardımda bulunmak. Engellilerin topluma kazandırılması ve sosyal faaliyetlere katılması için her türlü organizasyonları yapmak, rehabilitasyon ve fizik tedavi merkezleri açmak, eğitim ve spor faaliyetleri gerçekleştirmek, meslek edindirme kursları düzenlemek. Engellilere ve engellilerle ilgili kuruluşlara nakdi, cihaz ve malzeme yardımında bulunmak.